#MirasımTürkiye

Mirasım Türkiye Haritası


 

Dünyamız yaklaşık 4.5 milyar yaşında! Tahminlere göre, bu zamanın 200 bin-300 bin yıl kadarlık zamanında dünyada insanlar yaşıyor. İnsanlar doğuyor, büyüyor tüm zamanlarını dünyada geçiriyor. Dünyada zaman geçirdikçe dünyaya uyum sağlıyor ya da onu değiştiriyorlar, beslenebilmek için tarım yapıyor, barınabilmek için evler yapıyorlar. Zaman geçtikçe dünyanın doğal güzelliklerinin yanında insanlar da kendi kültürlerini oluşturmaya başlıyorlar. Dünyada izler bırakıyorlar, birbirleri ile anlaşabilmek için iletişim kurma yolları buluyorlar.


Mağara resimleri, çivi yazıları ve heykeller, daha sonra evler, tapınaklar, altyapılar ve sonunda da yaşamaları için her şeyin beraber bulunduğu şehirleri oluşturuyorlar. Şimdi yaşadığımız şehirler kadar büyük olmasa da ilk şehirlerde de insanların yaşaması için gerekli her şeyi inşaa ediyorlar. Tiyatroları bile! İşte bu yaklaşık 300 bin yıllık hikayede gelişen kültürün dünyaya olan yansımasını kültürel miras alanlarımız, yapılı çevrede göremesek de hayatımıza geleneklerimiz olarak yansıyanları somut olmayan kültürel miraslarımız; dünyada kendiliğinden var olan alanları ise doğal kültürel mirasımız olarak tanımlıyoruz. Hadi Türkiye’den birer örnek verelim: Ülkemizde bundan 37 yüzyıl önce var olmuş, Anadolu’nun ilk devleti olan Hititler’in başkenti Hattuşa “Hattuşa: Hitit Başkenti” adı ile bir miras alanı; ‘”Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği” bir somut olmayan kültürel miras; “Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı” ise bir doğal miras alanıdır.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), olağanüstü değere sahip (outstanding universal value), insanlığın ortak mirası olan dünyadaki tüm alanların korunması için, 1972 yılında ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’ni oluşturmaya başlıyor. Böylelikle hem bu alanları tüm insanlar duymaya başlıyor hem de korunması kolaylaşıyor. Ülkemizin bu listede 18 miras alanı bulunmakta ve 83 tane alan da bu listeye girmeye aday. ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde ise 19 tane geleneğimiz var. Gelecek yıllarda bu listeye başka miras alanlarımız ya da geleneklerimiz girebilir, bu bizim mirasımızı koruyup değerini anlamamıza ve başkalarına anlatmamıza bağlı. Adı üstünde miras, bizlere bizden önceki nesillerden kaldı; bizler de bu mirastan hayatımız boyunca ilham almalı, gelecek nesillerin de görebilmeleri için korumalı yani onlara da miras bırakmalıyız. Hadi güzel ülkemizde bulunan tüm bu alanlara bir göz atalım!


Miraslarımızı harita üzerinde görebilir, linklerden de detaylı bilgiye ulaşabilirsin: UNESCO Türkiye Milli Komisyonu
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Dünya Miras Listesi